La barriada d’Es Fortí es un nucli ‘d’extramurs’ situat al ponent del centre de Ciutat. La seva nomenclatura respon al proper fortí de defensa que hi havia a la zona, ja que –com molts sabem i recordem- Ciutat es trobava emmurallada fins daves el 1902. La urbanització del Fortí es va iniciar en el marc del primer eixample de Palma (Pla Calvet, 1901) dintre a lo que era la possessió de Son Massanet. Durant els primers anys estava comunicat amb el nucli urbà del Camp d’en Serralta mitjançant el barri de Santa Catalina i hagué d’esperar fins al nou eixample (Pla Alomar, 1940) perquè s’obrissin noves vies connectores amb el centre. La urbanització del Fortí fou molt lenta fins els anys 40, moment en què es començaren a construir habitatges plurifamiliars que el converteixen en un barri força densificat.

 

Aquest barri es troba a l’oest de la Riera, entre les barriades Camp d’en Serralta i Son Cotoner, o sigui l’avinguda de Sant Ferran, el carrers de Pasqual Ribot i Rafael Rodríguez Méndez i la plaça d’es Fortí. Tot i que compta amb el Club Militar Es Fortí, construït el 1945, el nom no prové d’aquest Club sinó d’una construcció defensiva fora de les murades que ja existia el 1670. Quedà sense urbanitzat fins a principis del s. XX, amb el primer eixample projectat per Bernat Calvet (1901). La intenció era construir-hi habitatges unifamiliars, però a principis dels anys 20 pràcticament no s’hi havia construït res i tot just hi havia un llogaret amb una vintena d’edificis. El Pla Gabriel Alomar (1940) hi va permetre la construcció d’habitatges plurifamiliars, fet que, acompanyat del creixement poblacional propiciat pel turisme, va afavorir una ràpida urbanització.

Per la part esportiva tenim el Velòdrom de Tirador, activa entre 1903 i 1973. Va ser la pista ciclista de referència a Espanya durant sis dècades. Des de 2015 és de titularitat municipal, tot i que en els últims anys ha patit un procés d’abandonament i progressiva degradació.  Està catalogada com a element patrimonial protegit per l’Ajuntament de Palma i a l’espera de la seva rehabilitació. També, teníem un dels trets d’identitat del barri, l’Estadi Lluís Sitjar, inaugurat el 1945 i en el 2007 tant els copropietaris com el club és desentenen del seu manteniment, quedant en un estat de total abandonament, cosa que ha incidit en la seva important degradació. Finalment va ser enderrocat el 2014. Actualment  l’ajuntament  negocia amb els propietaris la compra del solar  perquè se pugui incorporar a la Falca verda de Sa Riera.

Es tracta d’un dels 25 barris més poblats, amb 7.379 persones empadronades a 1-1-2020. El seu creixement ha estat nul des de l’any 2004.  Tot i que la meitat del seu territori està ocupat per instal·lacions esportives i militars, és un dels 20 barris més densos del municipi, amb 236,3 persones per hectàrea. D’altra banda, de cada 100 persones empadronades 22 han nascut a l’estranger, 12 de les quals en algun país extracomunitari. Ressaltar un canvi amb la fisonomia i de l’activitat econòmica del barri amb la construcció de dos hotels urbans.

D’altra banda, tenim l’edifici més alt de les Balears, la Torre des Fortí que té 65 metres d’alçada, distribuïts en 23 altures

 

Actualment hi ha tres places:

  1. Plaça Barcelona és un pàrquing a la vorera del antic estadi Lluis Sitjar i l’altre part hi ha comerços i bars, la solem activar amb el mercadets i amb altres activitats, però el lloc es petit.
  2. Plaça Es Fortí assignada al pas de vehicles. No te cap utilitat.
  3. La Plaça Madrid en aquesta plaça és on realitzem la majoria les nostres activitats.

També, tenim la manca d’aparcaments, lo que produeix que els vehicles facin multitud de voltes per aconseguir un aparcament. Seguirem insistint perquè facin el de la plaça Barcelona.

No disposa’m de cap escola, centre de salut ni d’equipaments esportius al barri, els únics que hi ha son els del Club Militar Es Fortí amb un ús restringit als seus socis, principalment militars, per lo tant els veïnats del barri no podem tenir l’accés a aquestes instal·lacions esportives.

Per poder també desenvolupar activitats i trobades a la zona més propera al nostre barri del Parc de Sa Riera, estem pendents de veure quant han de començar a plantar els arbres de  les nostres propostes, i les més votades, dels Pressupostos Participatius:

Per  tant, seguirem fent propostes mediambientals i sostenibles, a més  amb la nostra campanya reivindicativa de “Volem arbres al Parc de Sa Riera”

També espera’m l’adequació i rehabilitació del Velòdrom de Tirador i la integració del solar de l’antic estadi Luis Sitjar a la Falca Verda de Sa Riera.

Des de el 28 de febrer de  2019 tornem a tenir el  Casal de Barri  al nostre barri per fer activitats i tallers.

  • Dificultats/necessitats més significatives detectades al barri/l’entorn 
Dificultats/necessitats detectades Propostes d’accions a realitzar per part nostra per a contribuir a superar les dificultats/necessitats detectades
Manca d’equipaments culturals, socials i esportius. Fer xarxa amb activitats conjuntes amb les entitats que tenen un local: Gent Gran, Parròquia i Centre Cultural Casa Planas. El casal de barri ens ha donat l’oportunitat de superar en part aquestes necessitats. En referència als equipaments esportius al barri, els únics que hi ha son els del Club Militar Es Fortí amb un ús restringit als seus socis, principalment militars. Nosaltres hem fet propostes al nostre ajuntament perquè aquestes instal·lacions pugin tenir un ús compartit i obert als veïnats del barri i de la Ciutat.
Poca implicació i col·laboració dels joves amb el voluntariat i Sabem que els joves lis costa participar, però seguirem fent activitats conjuntes amb ells per tal de crear oportunitats per a aconseguir la seva implicació, donant suport a les seves iniciatives i demandes socials. En creat un grup de teatre i alguns ja hi participen.
Poca implicació del nouvinguts al barri Seguirem amb la nostra tasca d’integració, potenciant les activitats multiculturals i les del Casal de Barri en les quals ells puguin participar i fer les seves propostes i iniciatives
Veïnats amb pocs  recursos i amb problemes d’exclusió social Aconseguir activar l’ajuda necessari per millorar la seva qualitat de vida amb tots els seus sentits. Principalment amb la seva integració als tallers del Casal de Barri i a totes les activitats .
Parc de Sa Riera, grups de persones incíviques que fan botellot, grafits i destrosses. Seguirem reivindicat més vigilància al Parc de Sa Riera, per poder activar i potenciar més activitats a la part més propera del nostre barri per donar més vida a aquets lloc.
Velòdrom de Tirador, un lloc municipal, abandonat, degradat i ple de okupes malvivint dintre. Seguirem insistint al nostre Ajuntament perquè l’incorpori lo més aviat possible a la Falca Verda de Sa Riera i també puguem realitzar activitats dintre del recinte.
Solar del antic estadi Lluis Sitjar. Seguirem esperant les negociacions del nostre Ajuntament amb la propietat per adquirir aquest lloc. Nosaltres insistirem que es facin equipaments culturals i esportius integrats dintre la Falca Verda de Sa Riera.
Pendents de les nostres propostes, i les més votades, dels Pressupostos Participatius:

El 2016 “Corredors Verds i 1ª fase del bosc urbà a Sa Riera”

El 2017 “Passeig Bulevard i carril bici cap el Parc de Sa Riera”

L’Ajuntament ja ha començat a dissenyar el projecta i estem a la espera de la seva execució.

Nosaltres seguirem insistint , perquè comencin lo més aviat possible i fent propostes mediambientals i sostenibles, a més  amb la nostra campanya reivindicativa:

“Volem arbres al Parc de Sa Riera”

 

 

DADES DE POBLACIÓ:

2020:https://www.palma.cat/portal/PALMA/RecursosWeb/DOCUMENTOS/1/0_139063_1.pdf

POBLACIÓ 2020
DADES DE POBLACIÓ DEL 2018 informe població 2018

 

 

 

 

Dades del 2008 https://www.yumpu.com/es/document/read/13585946/poblacio-per-barris-de-palma-observatori-municipal-de-la-igualtat