Plaça Es Fortí. Any 1930
Plaça Es Fortí. Any 1930.
Foto de FAM del any 2002 del Parc de Sa Riera, podeu veure el Ram i abaix la chatarrería de cotxes Noel, on ara hi ha el parc dels cans.
Foto dels anys 50, es pot veure al camp del Mallorca i els aparcaments de la Plaça Barcelona amb el carrer Francesc Marti i Mora.
foto dels anys 50 amb al camp del Mallorca en primer pla.
La fotografia és de l´any 1951, amb el color original de la foto es nota més la seva antiguitat.
La fotografia és de l´any 1951, amb el color original de la foto es nota més la seva antiguitat.
Foto aèria realitzada el 18 de març de 1920, apareixen definits els dos barris extramurs de Palma, Santa Catalina ja ha arribat al seu límit i el Camp d’en Serralta desenvolupa les primeres fases, també apareix clarament la urbanització de Son Espanyolet i en el nostre barri sense urbanitzar podeu veure la finca de Son Massanet.
Fotografia d’en Salvador Valcaneras Serra, és el tercer per la dreta acotat. La foto és de 1957, estan al que és ara la plaça Madrid al fons podeu veure les casses de Son Massanet.
Plànol de 1902 de Bernat Calvet
Fent l’ampliació del pont de Sa Riera
Ampliant el pont de Sa Riera
Una foto publicada per Fotos Antiguas de Mallorca – FAM del nostre barri, podeu veure l’edifici Marquès en construcció on està la plaça Es Fortí. L’any de la foto podria ser per el 1934. A la dreta el pont del torrent de Sa Riera i a l’esquerra l’antic camí de Sa Vileta, actualment Rafael Rodríguez Méndez. Al darrera lo que serien els carrers Bernat Amer, Goethe, i altes del nostre barri. També, podeu veure un moli que era de la finca de Son Massanet on hi ha avui la torre des Fortí a la plaça Madrid.
Cripta de la Parròquia de Sant Sebastià 1942
Parròquia de Sant Sebastià amb el seu tancament per fer les festes del barri. Al costat lo que seria l’Avinguda Argentina, cap el port.
Foto de l’any 1952, abaix apareix una petita part de l’extrem nord del Fortí , abaix la plaça Barcelona on actualment encara hi son les cases a l’esquerra als nº 4 i 5, al carrer Antoni Mª Alcover. A la dreta Son Cotoner, a dalt Son Dameto amb els seus darrers horts i ametlers, i una part del Camp den Serralta, i dos camins de terra que es creuen, un es convertiria a “l’Avinguda de Sant Ferran” i l’altre al “Carrer Pascual Ribot”, actualment en aquest punt de creuament s’assenta una benzinera. També, podeu veure una explanada quadrada que era el camp de futbol de Son Cotoner, ampliant la imatge es poden veure les porteries i els vestuaris. Pujant per el camí de Sa Vileta es pot veure la possessió de Son Pisà.

Podeu veure la possessió de Son Massanet, la fortificació des Fortí, el camí de la Vileta, actualment Rodríguez Méndez i Pasqual Ribot.
foto aèria 1938. Es Fortí a dalt.
Palma 1911
Pla de Palma 1414
Recintes emmurallats de Palma
Pla topogràfic de 1815 on podeu veure la possessió de Son Massanet i la Sini d’en Gil, abaix el recinte militar Es Fortí
En aquets pla podeu veure a dalt de tot una part del nostre barri amb la possessió de Son Massanet, la fortificació des Fortí, el camí de la Vileta, actualment Rodríguez Méndez i Pasqual Ribot.
Un llibre molt interessant amb una foto molt representativa del nostre barri, en primer lloc la Avinguda Sant Ferrant amb l’edifici de Casa Planas i on també es poden veure les edificacions que ja hi havia.
Parròquia de Sant Sebastià, al costat la sala de cine Miriam
Una foto que ens han fet arribar. És de l'Arxiu Vila, diu de 1934 però deu ser anterior, no? El pont continua intacte davall les Avingudes i se hauria de recuperar. També , hi ha una cosa interessant i es es fanal que es veu molt be amb la seva ombra. A més podeu veure el segon pont del passeig de Ronda i al fons el Chalet del Velòdrom de Tirador. A l'esquerra és on hi ha el carrer Miquel de los Sants Oliver. També podeu veure els carruatges i la gent.
Una foto que ens han fet arribar. És de l’Arxiu Vila, diu de 1934 però deu ser anterior, no? El pont continua intacte davall les Avingudes i se hauria de recuperar. També , hi ha una cosa interessant i es es fanal que es veu molt be amb la seva ombra. A més podeu veure el segon pont del passeig de Ronda i al fons el Chalet del Velòdrom de Tirador. A l’esquerra és on hi ha el carrer Miquel de los Sants Oliver. També podeu veure els carruatges i la gent.
Foto del Torrent de Sa Riera, el pont del passeig Ronda i darrera al de las avingudes, a la dreta lo que es ara el carrer Miquel del Sants Oliver i en construcció l’edifici d’en Marques.

 

 

Cine Lumiere, Av. Sant Ferrant. foto Torrelló

Una foto aérea on podeu veure una part del barri des Fortí, velódromo, canódromo i no hi era el club militar es Fortí. També, podeu veure els carrers, Pau Poder fer, Balanguera, Rafael Rodríguez Méndez, el cruce Plaça Madrid, … i no estava fet el carrer Miquel dels Sants Oliver.

 

 

 

 

Una part del barri Es Fortí, la plaça Barcelona, l’estadi Luis Sitjar i als fons podeu veure el campet de futbol on jugaba l’equip de la Parròquia Ramón Llull i tambè el ram quant l’instalabam al Parc de Sa Riera.

 

Joan Riera Un canódromo, un velódromo y una pista de atletismo. Tres formas ovaladas destinadas a la competición reunidas en la curiosa fotografía de Torrelló. Esta triple coincidencia debe ser tan improbable como que te toque la lotería, sin embargo, estaba en sa Riera. El primero en llegar, allá por 1909, fue el velódromo de Tirador. El nombre le viene de que allí, en las afueras de las murallas, era donde los cordeleros estiraban las sogas. Lo construyó el Veloz Sport Balear y fue escenario de gloriosas carreras de ciclismo, pero también de combates de boxeo o lucha libre y de los primeros partidos de fútbol disputados en Palma. En 1973 dejaron de rodar las bicicletas y tuvo destinos menos gloriosos, como pistas de squash o depósito de coches del Ayuntamiento. La fiebre por los canódromos llegó a España en los años 20. El de Palma, junto con los de Madrid y Valencia, fue de los primeros. Era territorio de los gentleman, de hecho fueron los nobles quienes los importaron. En los años 60, el ambiente era radicalmente distinto. Los dueños de los galgos los paseaban por la calle de Jesús, que se convertía en un territorio peligroso para los zapatos de los paseantes. En el interior del recinto, los apostantes en las carreras se mezclaban con los alumnos de La Salle o del Instituto que habían hecho fullet. Hoy resulta difícil distinguir la pista, que ha sido invadida por los hierbajos. En el Club MIlitar es Fortí se construyó el tercer óvalo: la pista de atletismo. Este era territorio vedado para la mayoría de los ciudadanos. Solo tenían acceso los miembros del Ejército, sus familias y algunos amigos. Los alumnos de La Salle practicábamos el atletismo sobre la pista de ceniza. Cien lisos, mil, salto de longitud... pruebas en las que no se batió ningún récord del mundo pese a los esfuerzos del profesor Gelabert, a quien todos llamábamos el Káiser, quizás por su imponente figura, su pelo cano y su vozarrón grave. Tres óvalos estirados, una pista para que compitan los perros, otra para las bicicletas y la tercera para los humanos. ¡Ah! Y al fondo el hoy también abandonado Lluís Sitjar.

 

Canódromo, velódromo y pista de atletismo. Torrelló.

http://www.diariodemallorca.es/palma/2014/01/22/tres-ovalos-competir/905176.html?fb_action_ids=10201253240108589&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B401189656694005%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D

 

 

FB_IMG_1422992683288

 

[n

ggallery id=10]