2020:https://www.palma.cat/portal/PALMA/RecursosWeb/DOCUMENTOS/1/0_139063_1.pdf

POBLACIÓ 2020
DADES DE POBLACIÓ DEL 2018 informe població 2018

 

 

 

 

Dades del 2008 https://www.yumpu.com/es/document/read/13585946/poblacio-per-barris-de-palma-observatori-municipal-de-la-igualtat

La urbanització del Fortí es va iniciar en el marc del primer eixample de Palma (Pla Calvet, 1901) dintre a lo que era la possesió de Son Massanet. Durant els primers anys estava comunicat amb el nucli urbà del Camp d’en Serralta mitjançant el barri de Santa Catalina i hagué d’esperar fins al nou eixample (Pla Alomar, 1940) perquè s’obrissin noves vies connectores amb el centre. La urbanització del Fortí fou molt lenta fins els anys 40, moment en què es començaren a construir habitatges plurifamiliars que el converteixen en un barri força densificat.

 

Aquest barri es troba a l’oest de la Riera, entre les barriades Camp d’en Serralta i Son Cotoner, o sigui l’avinguda de Sant Ferran, el carrers de Pasqual Ribot i Rafael Rodríguez Méndez i la plaça d’es Fortí. Tot i que compta amb el Club Militar Es Fortí, construït el 1945, el nom no prové d’aquest Club sinó d’una construcció defensiva fora de les murades que ja existia el 1670. Quedà sense urbanitzat fins a principis del s. XX, amb el primer eixample projectat per Bernat Calvet (1901). La intenció era construir-hi habitatges unifamiliars, però a principis dels anys 20 pràcticament no s’hi havia construït res i tot just hi havia un llogaret amb una vintena d’edificis. El Pla Gabriel Alomar (1940) hi va permetre la construcció d’habitatges plurifamiliars, fet que, acompanyat del creixement poblacional propiciat pel turisme, va afavorir una ràpida urbanització.

Per la part esportiva tenim el Velòdrom de Tirador, activa entre 1903 i 1973. Va ser la pista ciclista de referència a Espanya durant sis dècades. Des 2015 és de titularitat municipal, tot i que en els últims anys a patit un procés d’abandonament i progressiva degradació.  Està catalogada com a element patrimonial protegit per l’Ajuntament de Palma i a l’espera de la seva rehabilitació. També, teníem un dels trets d’identitat del barri, l’Estadi Lluís Sitjar, inaugurat el 1945 i en el 2007 tant els copropietaris com el club es desentenen del seu manteniment, quedant en un estat de total abandonament, cosa que ha incidit en la seva important degradació, finalment va ser enderrocat el 2014. Actualment  l’ajuntament  negocia amb els propietaris la compra del solar  perquè se pugui incorporar a la Falca verda de Sa Riera.

Es tracta d’un dels 25 barris més poblats, amb 7.379 persones empadronades a 1-1-2020. El seu creixement ha estat nul des de l’any 2004. Tot i que la meitat del seu territori està ocupat per instal·lacions esportives i militars, és un dels 20 barris més densos del municipi, amb 236,3 persones per hectàrea. D’altra banda, de cada 100 persones empadronades 22 han nascut a l’estranger, 12 de les quals en algun país extracomunitari.

Actualment hi ha tres places:

  1. Plaça Barcelona és un pàrquing a la vorera del antic estadi Lluis Sitjar i l’altre part hi ha comerços i bars, la solem activar amb el mercadets i amb altres activitats, però el lloc es petit.
  2. Plaça Es Fortí assignada al pas de vehicles. No te cap utilitat.
  3. La Plaça Madrid en aquesta plaça és on realitzem la majoria les nostres activitats.

També, tenim la manca d’aparcaments, lo que produeix es que tots el vehicles facin multitud de voltes per aconseguir un aparcament.

No disposa’m de cap escola, centre de salut ni d’equipaments esportius al barri, els únics que hi ha son els del Club Militar Es Fortí amb un ús restringit als seus socis, principalment militars, per lo tant els veïnats del barri no podem tenir l’accés a aquestes instal·lacions esportives.

Per poder també desenvolupar activitats i trobades a la zona més propera al nostre barri del Parc de Sa Riera, estem pendents de veure quant han de començar a plantar els arbres de  les nostres propostes, i les més votades, dels Pressupostos Participatius:

  • de 2016 “Corredors Verds i 1ª fase del bosc urbà a Sa Riera”
  • del 2017 “Passeig Bulevard i carril bici cap el Parc de Sa Riera”

Per lo tant seguirem fent propostes mediambientals i sostenibles, a més  amb la nostra campanya reivindicativa de “Volem arbres al Parc de Sa Riera”

També espera’m l’adequació i rehabilitació del Velòdrom de Tirador i la integració del solar de l’antic estadi Luis Sitjar a la Falca Verda de Sa Riera.

Des de el 2008 tornem a tenir el  Casal de Barri  al nostre barri.